Peter Nanasi is a Hungarian composer who writes music for commercials, promotionals, and timelapse videos. After hearing the music he wrote for Armorica, we asked if he could write an article on the role of music in creating emotion in timelapse.  Below is the article (in English and Hungarian).  You really should visit Peter’s site at peternanasi.com to hear more of his work and to contact him about writing for your next timelapse piece!  There is nothing better than having beautifully crafted music to help tell the story of your beautifully crafted images!

Photo Credit: Petere Nanasi

The Role of Music in Timelapse

Emphasizing the central meaning of it, a well-chosen music always adds another main character to your film. Thus, the best person who can grab its individual values is a highly specialized composer. If you wish to choose ready-made music instead of requesting the assistance of a composer, you may find one that suits your film but the real individuality will be missing. If the music you have chosen is too characteristic, it won’t reflect the right mood and won’t give the right emphasis and emotions to your work at all, as that music had been made for another film telling another story that’s not yours. If the music you have chosen is too light, it will give the impression of being a little bit neglectful regarding lack of energy of yours and also the lack of important details of your film.

You must try to choose such a high standard music as your film. When I compose music for time-lapses the first thing I focus on is the pacing. You may think that a composer only reflects the rhythm of the shots in music; however, by pacing he can modify even the central meaning of the film as well. It must be quite an interesting contrast to match slow, elevated or sad music with a fast-cut film full with busy scenes or to play with pacing, starting from the slowest speeding up gradually to the rhythm of the shots. It’s harder than you ever imagined. But if the composer finds the best pace that suits the rhythm of the film, he can intensify also the power of shots.

A well-chosen music always has its own individuality. Let’s think of old cartoons where music follows each movement of the characters such as in Tom and Jerry; probably we all remember when Jerry slipped off the stairs or a piano fell upon Tom, etc. This kind of backing makes a cartoon or a film comic and it is really rare to find an expressive music that emphasizes movements in a film, like that. From one point of view a great soundtrack functions together with the film, on the other hand it remains a single music keeping the internal rules of music. A highly specialized composer is able to carry it out emphasizing the individual values of your film.

Orchestration is a very important phase of the composing process: what kind of musical instruments should be used? However, in most cases my previous ideas and musical patterns give me the clue it is only a part of the composing process. A group of musical instruments must be created which expresses the current visualization. Generally, filmmakers also have an idea about orchestration and they can give advice as well, but without specialized musical knowledge they don’t have enough insight into it. Nowadays we experience the revival of varied musical sounds and I find it quite an exciting experimental work to create interesting and unique combinations of different instruments and sounds.

A good soundtrack is enjoyable and functions without a film as well. Probably all of us have experienced that under a film or a time-lapse there was such a light music as we didn’t even realize it. As far as I’m concerned, I don’t really understand this conception. In my opinion impressive music intensifies the power of shots, it gives emphasize rather than attenuating the main message.

A highly specialized composer is able to translate the message of your film into the language of music. Cooperating with you, following your advice and opinion he composes music that suits your film. He is able to tell those additional information on your film which you couldn’t even express. I find it very important to be in contact and communicate all along the process: if you choose to cooperate with a composer you can take a hand in each phase of the work thus in the result as well.

Film and music are also the art of motion. Creating associations it starts a kind of motion like a dance inside us. This aesthetic experience help us meet and understand our own or the characters’ feelings. It can bring us new adventures or it can teach us or show the world from a new aspect. It can tell us many-many things or it can simply just help us in a situation. This invisible power never put into words keeps our lives thus the world in motion. This is why music is wonderful.

Peter Nanasi

www.peternanasi.com

 

 

A jó zene mindig ad egy plusz szereplőt a filmedhez, és egy felkészült zeneszerző ki tudja hangsúlyozni azokat az elemeket, amelyek egyénivé teszik azt. Ha nem használsz zeneszerzői segítséget, hanem előre gyártott zenékből válogatsz, elképzelhető, hogy olyan zenét találsz, amelyik jól illeszkedik, de mindig maradni fog valamiféle hiányérzet. Ha markáns zenét választasz, amit gondosan egy bizonyos filmhez írtak,
arról mindenki érezni fogja, hogy máshol vannak a hangsúlyok; a zeneszerző más hangulatokra figyelt, mást szeretett volna elmesélni. Ha jellegtelen zenét választasz, az meg azt eredményezi, hogy a film egy fontos elemében nem voltál elég igényes, nem fektettél elég energiát abba, hogy a filmed a lehető legjobb legyen.

Törekedned kell arra, hogy a zene ugyanannyira igényes legyen, mint a film, amit készítettél. Ha egy time lapse-hoz írok zenét, az első dolog, amire figyelek, az a film tempója. Azt gondolhatod, hogy a zeneszerzőnek csak annyi a dolga, hogy lekövesse a képek ritmusát, pedig ez nem így van: mivel zene tempójával lehetősége van befolyásolni a mondanivalót. Például érdekes kontrasztot eredményezhet, ha egy gyors vágásokkal teli, mozgalmas jelenet alatt lassú, adott esetben magasztos, vagy esetleg szomorú zenét használunk. Vagy játszani a tempóval: lassúról indítani, majd fokozatosan elérni a képek sebességét. Nehezebb dolog, mint gondolnád, de ha a zeneszerző pontosan ki tudja választani azt a tempót, ami a legjobban szolgálja a film ritmusát, azzal nagyban erősíti a képek erejét.

A jó zenének mindig van önálló személyisége. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor egy régi rajzfilmben a zene minden egyes mozdulatot lekövet. (Például Jerry lecsúszik a lépcsőkorláton, Tomra ráesik a
zongora, stb.) Ez a fajta zenei kíséret komikussá teszi a filmet. Ritkán találkozol olyan filmzenével, amely ilyen szinten kiemeli a képernyőn látható eseményeket. Akkor jó egy filmzene, ha önmagában, a
zene belső törvényeit megtartva különálló zeneműként is tud funkcionálni. Ezért van az, hogy egy tehetséges zeneszerző egyéni ízt tud adni a filmednek, gazdagabbá tudja tenni azt.

A hangszerelés nagyon fontos eleme a zeneszerzésnek. Milyen hangszereken szólaljon meg az adott zene? Nagyon sokszor már régebben kitalált, a fiókban heverő ötletekből, motívumokból dolgozom. Ez azonban
csak egy szelete a zeneszerzésnek, ki kell találni, milyen hangszereket használok majd a munka során, milyen hangszerek egysége fog olyan képet eredményezni, amely az adott képi világot szolgálja. Ezzel kapcsolatosan általában a film készítőjének a fejében is vannak ötletek, tud instrukcióka adni. Mivel azonban legtöbbször a filmesek nem zenészek, hangszerelés tekintetében nem tudnak olyan sokszínűen gondolkodni, mint egy képzett zeneszerző. A hangszereknek egészen érdekes kombinációját lehet használni, ma ennek a sokszínűségnek a reneszánszát éljük.
Rendkívül izgalmasnak találom az ezirányú kísérletezést.

A jó filmzene film nélkül is élvezhető, de mindannyian találkozunk azzal a jelenséggel, amikor egy mozifilm vagy time lapse alatt olyan zenét hallunk, amit szinte észre sem veszünk, mert annyira jellegtelen. Én
személy szerint nem értem az e mögött található koncepciót, mivel véleményem szerint a hatásos zene kiemeli a képek erejét, nem pedig tompítja őket.

A felkészült zeneszerző képes arra, hogy lefordítsa a zene nyelvére a filmed által közölt gondolatokat. Együttműködik veled, meghallgatja a javaslataidat és ezt figyelembe véve készíti el azt a zenét, amely illik a filmedhez. Egy tehetséges zeneszerző képes arra, hogy a zene nyelvén olyan dolgokat mondjon el a filmedről, amelyeket te magad sem tudtál (magadban) megfogalmazni. Az együttműködésnek nagyon fontos eleme a folyamatos egyeztetés: ha zeneszerzővel dolgozol, a munka minden fázisában bele tudsz szólni abba, hogy milyen legyen a végeredmény.

Ugyanúgy, ahogy a film, a zene is a mozgás művészete. Esztétikai élmény számunkra, mert annak révén, hogy asszociációkat kelt valamiféle mozgást, táncot indít el a bensőnkben. Segít megélni az érzéseinket, vagy akár vásznon látott alakok érzéseit. Új kalandok részeseivé tehet, taníthat, új oldalról mutathatja meg a világot, mesélhet, súghat egy-egy élethelyzetben. Ezek a soha meg nem fogalmazott erők nagyban formálják az életünket. Ezért csodálatos dolog a zene.

 

Peter Nanasi: The Role of Music in Timelapse

Articles, Music for Timelapse, Subjects |